Synkar dina drömmar med din kompetens? Jag jobbar med människors drömmar (att bli författare, att må bättre mentalt, hitta mening i livet) och sitter som klistrad vid teveprogram som Mästerkocken. Alla drömmer om att öppna krog, eller i alla fall få bekräftelse att de kan laga mat.
Jag gläds och jag lider. Ibland åker skämskudden fram. Kvinnan som säger ”Jag är här för att visa svenska folket hur man lagar mat” skickas naturligtvis ut på stubben. Man får inte vara för kaxig. Eller får man det?
Dunning-Kruger-effekten
Forskaren Emma Frans skriver i en artikel i SvD (”De inkompetentas miss – tror sig vara kompetenta”) att det finns ett namn för det där fenomenet, när man tror sig vara mer kompetent än man är: Dunning-Kruger-effekten. Professor Dunning och kollegan Justin Kruger studerade varför inkompetenta människor tror sig vara kompetenta och kom fram till följande:
– Den skeva självuppfattningen kan bero på att man bara omger sig med ja-sägare.
– Man har inte den kompetens som krävs inom sitt område, för att förstå om man är tillräckligt kompetent, (den är knivig, visst?).
– Man har inte träffat någon med verklig kompetens.
Finns lösningar?
Ja, det gör det förstås.
– Man behöver våga gå utanför den inre kretsen för att få kritik.
– Omge sig med kompetenta människor.
– Vara ödmjuk och nyfiken, förstå att det alltid finns något att lära.
Att inte jämföra sig med andra
Den stora utmaningen när vi umgås med riktigt kompetenta människor är att inte känna sig underlägsen, att inte jämföra sig. Samtidigt förstå och behålla tron på att vi alla har något unikt.
När eftertexterna rullar är det inte de deltagare som har fått ett förkläde, och en plats i nästa omgång, som jag tänker på. Jag tänker på kvinnan som skulle visa svenska folket hur man lagar mat. Drömmer hon fortfarande om det, eller har det ersatts av något annat? Ska hon lära oss att hoppa fallskärm? Jag hoppas att hon omger sig med kompetenta människor och säger ”tack, men nej tack” till ja-sägarna.