Det finns en bild som kommer för mig ibland. Apan som har fastnat med en knuten näve i en cocosnöt. Jag ser den när jag står inför ett beslut, när jag måste välja och välja bort för att komma vidare. Jag har ofta svårt för det där, att välja. Jag känner mig handlingsförlamad. Ungefär som apan som vägrar släppa taget om det goda. Det blir apans öde. Den svälter och dör.
Ett av den välmående västvärldens stora problem är att vi paradoxalt nog inte mår särskilt bra. Varje dag kan vi läsa om den psykiska ohälsans utbredning. Vi förstår inte hur det kan hänga ihop, att vi har det så bra materiellt och ändå mår så psykiskt dåligt.
Roberto Assagioli förutsåg dagens problem
Roberto Assagioli, grundaren av psykosyntes, menade att vårt liv visserligen har blivit rikare, bredare och mer stimulerande, men samtidigt mer komplicerat och utmattande. Han hade idéer om hur vi kan komma till rätta med det där. Hans bok ”Om viljan” gavs ut 1974 och känns högaktuell.
Vår motståndskraft vittrar lätt sönder inför alla krav, all förvirring och alla lockelser som den medför. Resultatet blir en störning som leder till allt större modlöshet och frustration – rentav desperation. Botemedlet för alla dessa onda ting – att den farliga klyftan mellan det yttre trycket och individens inre krafter smalnar av och till sist sluts – har varit och bör sökas på två håll: Förenkling av den yttre tillvaron och utveckling av de inre krafterna.
Känner du igen dig? Lämna och hämta på dagis, sitta i bilköer eller stå på en perrong och vänta på ett tåg som är försenat, hinna träna, äta rätt, hänga med i debatten, tycka till om det ena och det andra, boka semesterresa innan det är för sent, inte glömma bemärkelsedagar, undersöka den där fläcken på benet, döstäda, källsortera, deklarera …? Leva här och nu?
Assagioli såg inte teknikens framsteg som något ont, utan snarare att vi har låtit den ta makten över oss.
Det krävs stor beslutsamhet, fasthet och ihärdighet, klarsynthet och visdom för att hantera det moderna livets rådande negativa trender.
Enligt Assagioli var vi rätt dåliga på det där redan då. Saknar vi fortfarande de rätta egenskaperna? Utmaningarna är inte färre. Vi är ständigt uppkopplade, utmanade att välja och välja bort. Zipp, zapp. Blipp, blopp.
Vi gör vad vi kan för att förenkla den yttre tillvaron. Vi önskar oss en vecka på retreat, vandrar pilgrimsleder, loggar ut – om vi har kraft och mod – ägnar oss åt yoga och mindfulness. Funkar det?
Utforska din egen vilja
Vad innebär det att utveckla de inre krafterna? Att vi måste börja träna insidan. Viljan. Vi kan börja med att utforska vår egen personliga uppfattning om viljan. Vad hände när vi visade vår vilja som små? ”Du är den mest envisa unge …”, ”Din vilja bor i skogen”, ”Det ena du vill, det andra du skall …”.
Som om inte det vore nog. Viljan har både konstruktiva och destruktiva sidor. En viljestark person kan uppfattas som dominant. En utvecklat skicklig vilja kan förvrängas till manipulativ. Och hur långt sträcker sig egentligen den goda viljan, när det verkligen gäller?
Med en knuten näve i en cocosnöt
Viljan handlar också om att välja bort. Kanske är det där skon klämmer? Att vi har svårt att släppa taget? Vi vill ha allt? Ungefär som i myten om apan, med en knuten näve i en cocosnöt? Den som har flest saker när den dör, vinner?
Att träna viljan är enkelt, men inte lätt
Assagioli förbereder oss på att träning av viljan är en utmaning, det är lätt att känna sig förvirrad och maktlös.
En historisk översikt över problemen förknippade med viljan visar att fösöken attlösa dem efter teoretiska, intellektualistiska linjer inte leder till någon lösning utan till motsägelser och vilsenhet. Därför anser jag att den rätta metoden är att skjuta alla intellektuella diskussioner och teorier om ämnet åt sidan och börja med att upptäcka verkligheten och viljans natur genom att uppleva den direkt och existentiellt.
Jag vill ägna mig mer åt viljan i år. Lyssna inåt och uppleva den direkt och existentiellt. Välja bort, för att välja rätt. Vill du?
: : :
Vill du ha hjälp med viljeträningen?
Vill du anlita mig som PMT, personlig mental tränare, och utforska hur det står till med viljan i kaoset? Jag har tid för fler klienter under våren 2018 och tar emot på Karby Gård i Täby. Kontakta mig här >>
Sommaren 2018 hålls kursen ”Under texten” på Fridhems folkhögskola. Jag använder ett biblioterapeutiskt arbetssätt när vi utforskar Viljan i litteraturen. Det innebär att läsupplevelsen är i fokus.