Kreagrafens litterära tjänster

Kreagrafens litterära tjänster innefattar lektörsläsning, författarcoaching, skrivarhandledning, skrivarkurser, workshops, biblioterapi, skrivlitteratur och annat pedagogiskt material.

Jag nätverkar och samarbetar med andra aktörer med litterär inriktning, som förlag, korrekturläsare, redaktörer, trycksaksproducenter, illustratörer, fotografer etc.

Det är så lätt att smita när det känns motigt. En författarcoach kan liknas vid en PT. Man tittar på förutsättningarna, hur mycket tid författaren kan ägna åt skrivandet, vilken metod som passar bäst. Tidsplan, delmål, hårt arbete. Och uppmuntran förstås.

 /intervju i Boktugg.se november 2016 >>

 

Hur ska du veta att jag är bra?

När du vill måla om huset, byta ut dina amalgamplomber eller välja revisor finns ofta en branschorganisation som du kan rådfråga så att du hittar rätt person för uppdraget. När du ska anlita en lektör är det knepigare. Det finns ingen instans som kvalitetssäkrar lektörer eller författarcoacher. Det finns inga legitimerade lektörer.

Sedan ett par år finns en utbildning som diplomerar lektörer, och det är bra. Men det finns redan många lektörer med lång erfarenhet som arbetar professionellt, utan att vara diplomerade. Jag är en av dem.

 

Är jag rätt lektör för dig?

Jag vill underlätta för dig. Här svarar jag på frågor som du kan tänkas ha:

– Jag har varit verksam som lektör sedan 2006 och har läst hundratals manus.

– Det är ingen garanti att du blir utgiven för att du anlitar en lektör, men chanserna ökar.

– Flera av mina klienter är publicerade. De flesta har utvecklat sitt skrivande till det bättre. Någon har kanske lagt författardrömmarna åt sidan, men fortsatt att skriva för sin egen skull.

– Jag lektörläser helt prosa. Skriver du poesi kan jag rekommendera andra med rätt kompetens.

– Genre? Jag läser det mesta, men fantasy är inte riktigt mitt område. Även där kan jag rekommendera kollegor.

– Jag har undervisat i skrivande på bland annat Fridhems folkhögskola i Skåne och Sörängens folkhögskola i Nässjö.

– Jag är flexibel och kan anpassa min respons och coachning efter dina behov.

– Jag skriver inte kommentarer direkt i manus, däremot hänvisar jag till avsnitt som är representativa för det du behöver jobba vidare med. Jag ger dig ett övergripande utlåtande om handlingen, berättarstrukturen, karaktärsutvecklingen, dialogen, miljöbeskrivningarna etc.

– Jag är inte din redaktör, om vi inte kommit överens om det.

– Jag korrläser inte. Det är ett uppdrag för korrekturläsaren, när du och redaktören är färdiga med manuset.

– Jag läser alltid hela manuset, oavsett om du valt det lilla eller stora lektörspaketet. Det är omöjligt för mig att ge ett relevant och konstruktivt utlåtande, om jag inte har helhetsbilden.

– Ja, jag kan tacka nej till ett uppdrag om jag anser att det finns skäl för det.

– Depositionen som du betalar när du bokar mig för ett uppdrag betalas inte tillbaka om du själv avbryter samarbetet eller bokar av innan vi har satt igång. Jag tackar nej till andra uppdrag för att ge ditt manus den tid det förtjänar.

– Jag delar aldrig några uppgifter om dig eller ditt manus till någon utomstående person.

– Jag är själv utgiven författare och har erfarenhet av hela skrivprocessen, fram till publicering, lansering, uppföljning etc.

– Jag är särskilt bra på karaktärsutveckling. Där kommer mina kunskaper och erfarenheter som samtalsterapeut (psykosyntes) till användning.

– Jag är särskilt insatt i den kreativa processen, hur det är att vara en skapande människa och vad som händer när vi stöter på hinder. Om du känner behov av att jobba med dig själv och din skrivprocess, vid sidan av ditt manus, då är jag rätt lektör för dig.

 

Mer om min bakgrund

När jag sökte till Skrivarpedagogutbildningen på Sörängens folkhögskola i Nässjö 2006 hade jag arbetat i många år med professionellt skrivande, som copywriter och webbskribent. Jag fick tillgång till pedagogiska verktyg och utvecklade min litterära verksamhet, som skrivarkurslärare, lektör och manuscoach. Sedan dess har jag utbildat mig i det biblioterapeutiska arbetssättet på Ersta Sköndal Bräcke högskola, ett fint komplement till Kreagrafens litterära tjänster.

 

Mitt författarskap

I augusti 2015 kom min debutroman ”Mamma kom aldrig hem” på Ordberoende förlag. Den fick ett väldigt fint mottagande. Vintern 2017 publicerades ljudboken ”Änglajävulen” på Nextory. Under julen kunde man följa jullovsföljetongen ”Maja och jullovsmysteriet” på Storytel med Gustaf Hammarsten som inläsare, utgiven på B.Wahlströms förlag/Storytel Kids. Boken kom som inbunden julen 2018 och fick en sommarlovsuppföljare samma år. Påsken 2019 släpps del tre, ”Maja och påsklovsmysteriet”.

I Kreagrafens litterära tjänster ingår skrivhandledning, kurser och workshops

Sedan sommaren 2010 håller jag varje år Skrivarsafari på Fridhems folkhögskola i Skåne. Sommaren 2018 hade jag ytterligare en kurs, ”Under texten”, där jag använder det biblioterapeutiska arbetssättet. Jag har tidigare varit handledare för skrivarelever på Sörängens fokhögskola i samarbete med Elisabet Norin, författare och skrivarpedagog. Jag har också samarbetat med Ann Ljungberg i olika bokprojekt och skrivarkurssammanhang.

Här finns jag

Jag har min bas i Västra flygeln på Karby Gård i Täby Där har jag min skrivarlya och mottagning för klienter i samtal och coachning.

Välkommen att höra av dig om du vill veta mer.