Bloggaren Nattens bibliotek skriver ofta engagerande inlägg. Häromdagen ställde hon frågan ”är man verkligen sjuk när man är utbränd?” Hon undrar hur man som anhörig eller kollega ska kunna förstå en sjukdom med så diffusa och varierande symtom kopplade till känslor och uppfattningsförmåga.
Det är en intressant fråga i sig, men det som får mig att tänka till är hennes PS:
Jag använder helst ordet ”Mentalt utmattad” som på ett neutralt sätt beskriver sjukdomen. Tyvärr är ”Utbränd” det mest använda ordet och därför använder jag det i rubriken och inledningen. Utbränd är en benämning som ger känslan av att sjukdomen inte går att bli frisk från, vilket inte stämmer.
Visst låter det vettigt? Det är en mycket stark bild, utbrändhet. Så definitiv. Det krävs mycket vilja och kraft av den som drabbats att göra sig fri från den identifikationen. Att hellre säga utmattad förringar inte sjukdomen, men det underlättar förhoppningsvis tillfrisknandet.
Det får mig att tänka på den klassiska frågan: Borde det inte heta friskhus istället för sjukhus?
Läser i tidningen att ”Finnair vinstvarnar.” Hurra! kan man tycka, om man liksom jag inte är så insatt i ekonominyheterna. Något att ta efter där kanske? Du förstår vad jag menar.
Tack för länkkärlek! Val av ord och språk är viktigt!
Ja, verkligen, Siri.
Jag läser just nu ”The Writer’s Guide to Psychology” av Carolyn Kaufman. Hon skriver bland annat att vissa benämningar för t.ex. psykiska störningar används så lättvindigt i media, i nyheter och fiktion. Och så sprids missuppfattningar som är svåra att rätta till.