Sommarkurs på Fridhem är mer än ”nytta med nöje”

 

Det finns världar som står och väntar på dig, med vidöppna dörrar. När du kliver in undrar du varför du dröjde så länge. Ofta handlar det om fördomar, som bottnar i rädsla eller okunskap. Prova en kurs på folkhögskola i sommar. Du har inget att förlora, men mycket att vinna.

Jag gick min första sommarkurs på Fridhems folkhögskola 2002. Ämnet var filmmanusskrivande med regissör Pelle Berglund som lärare. Jag har återvänt varje år sedan dess och fördjupat mig i allt från retorik, att skriva för scenen, novellskrivande, att måla stort, till ledarskap och improvisationsteater mm. Framför allt har jag haft roligt och utvecklats som människa.

I början brukade jag säga att det är så fantastiskt att få lära sig något på semestern – ”nytta med nöje” – som om jag skulle behöva en ursäkt för att unna mig upplevelsen, pausen, möjligheten att återhämta mig. Numera vet jag att den där veckan betyder så mycket mer, och att den skapar ringar på vattnet.

 

Lämna yrkesrollen hemma

Sedan sommaren 2010 håller jag en egen kurs på Fridhem. Jag kallar den Skrivarsafari, ett äventyr på insidan där du kommer i kontakt med din kreativitet på ett lekfullt och kravlöst sätt. Det är fascinerande att se vad som händer i gruppen under kursveckan. Deltagarna upptäcker sidor och förmågor de inte visste att de hade. De inspirerar varandra och blir speglade, inte utifrån vad de gör, utan vilka de är. Ingen avslöjar sitt yrke och det kan vara befriande – och skrämmande – att lägga en identitet åt sidan. Vem är jag när jag inte är läkare, brevbärare eller …? När egot får ta paus ger vi oss själva möjlighet att vara mer autentiska. Då vågar vi vara mer kreativa och lekfulla.

omdomen-2014

Vänner för livet

Många av mina ”Skrivarsafarisar” fortsätter att hålla kontakt efteråt. De träffas och skriver, berättar om sina skrivprojekt och uppmuntrar varandra. För några blir det början på en författarkarriär. För andra blir det en vitamininjektion som räcker länge, länge.

Skrivarsafari är inte terapi

Som komplement till min pedagogiska utbildning är jag diplomerad psykosyntesterapeut. Skrivarsafari är inte terapi, men skrivandet kan sätta igång processer och det är en trygghet att det finns verktyg för att fånga upp det. Jag har alltid en assisterande handledare med liknande bakgrund vid min sida.

Årets Skrivarsafari på Fridhems folkhögskola arrangeras i v.27, den 8 – 10 juli.
Avgiften är 4750 för kost och logi. Läs mer här >>

 

Kommentera