Har din skrivarlärare rätt kompetens?

Om du ser skrivarkurser som inspirerande träningsläger finns det mycket att välja på. Du kan träna dig i att skriva noveller, romaner, poesi, filmmanus, reportage och om din självbiografi – på heltid, deltid, i närhet och på distans. Det finns något för alla, både nybörjare och erfarna skribenter, och de flesta lärare är kompetenta och kan möta dina behov.

Under de snart åtta år jag har guidat deltagare i Skrivarsafari har jag sett en nyfikenhet på skrivandet som terapeutiskt verktyg. Att intresset ökar är inte konstigt alls. Ju fler som skriver och ju mer skrivandet diskuteras i olika forum, ju fler blir medvetna om att det händer någonting på ett djupare plan under själva skrivprocessen. Vissa ser det som en bonus och skriver vidare, medan andra vill stanna upp och fördjupa den här nyfunna vägen in till sig själv.

När det finns ett behov och en efterfrågan ökar utbudet. Hör du till de som vill utforska dig själv med hjälp av en skrivarkurs i ämnet har jag ett råd i all välmening: Försäkra dig om att läraren vet vad hen håller på med.

Skrivandet kan ge uttryck åt självet, men det tystar också självet. Det sprider ut det ivriga, distraherande tjattret och visar på en väg att lyssna till de större strömmarna, som rör sig djupare inom oss. Med andra ord, tillåter skrivandet såväl det lilla som det stora, att ta plats.
/Julia Cameron

När jag studerade på skrivarpedagogutbildningen på Sörängens folkhögskola för tio år sedan minns jag särskilt diskussionerna kring skrivandet som terapeutiskt verktyg. Vi, blivande skrivarpedagoger, skulle inte ägna oss åt terapi i klassrummet. Jag satte mig på tvären, men så hade jag precis påbörjat en fyraårig utbildning på PsykosyntesAkademin och hade insett vilket fantastiskt, terapeutiskt verktyg skrivandet är. Varför inte utveckla det?

Tio år senare kan jag förstå och hålla med mina lärare på Sörängen. Man ska inte ägna sig åt att handleda människor i terapeutiskt skrivande om man inte har praktisk erfarenhet av terapi. Det är ansvarslöst att sätta igång processer, om man inte vet vad man gör och vad det kan leda till.

En författare är inte per automatik en duktig pedagog. En terapeut kan vara mindre lämpad som handledare i skrivande. Det finns inga garantier. Men det minsta DU kan göra är att ta reda på vad din lärare har för utbildning och erfarenhet, om det inte framgår av kurspresenationen. Kontakta den kursansvarige, handledaren eller arrangören. Be om referenser och fråga tidigare deltagare om deras upplevelser. Det är inte säkert att man som lekman förstår syftet med vissa övningar, men om man har känt sig sedd, trygg och hållen, och upplevt en tillåtande atmosfär som gör utforskandet till en utvecklande upplevelse, kan det vara ett gott betyg.

Inom psykosyntes där jag är verksam är skrivandet ett självskrivet verktyg för självkännedom, läkning och utveckling. Det finns också psykologiska modeller och förhållningssätt som går att implementera i skrivprocessen, som man inte lär sig på en skrivarpedagogutbildning.

Nyfiken på Självskrivet?

I sommar håller jag och min kollega Annika Sibring i kursen Självskrivet på på Fridhems folkhögskola . Det är inte gruppterapi, men våra övningar syftar till att ge dig nycklar till vem du är. Det kan vara omtumlande och vi finns där för att fånga upp det. Det här är vi, dina handledare:

ac_rundAC Collin
Författare, manuscoach, lektör och utbildad skrivarpedagog. Diplomerad Psykosyntesterapeut med den kreativa processen som specialitet. Certifierad handledare i sorgbearbetning. AC har tagit emot klienter i samtalsterapi sedan våren 2009 och är mamma till Skrivarsafari som hålls för åttonde året i rad på Fridhems folkhögskola, sommaren 2017. År 2010 tilldelades hon Margo Russell-stipendiet för sin gärning att ”finna nya vägar att berika skrivcoachningen och det kreativa skrivandet genom att tillföra psykosyntesens tekniker och förhållningssätt.” AC debuterade med ”Mamma kom aldrig hem” i augusti 2015, en relationsroman med psykologiskt djup.

annika_rundAnnika Sibring
Annika Sibring är Diplomerad Psykosyntesterapeut, Imago relationsterapeut och Diplomerad Coach (ACC). Hon har precis som AC tagit emot klienter i samtalsterapi sedan våren 2009. Vid sidan om det egna företagandet är Annika studierektor för grundutbildningen vid PsykosyntesAkademin i Stockholm. Hon har egen erfarenhet av kraften i skrivandet som terapeutiskt verktyg. Annika har en bakgrund som civilekonom inriktad på internationell marknadskommunikation, med gedigen erfarenhet från arbeten inom såväl näringslivet som den ideella sektorn.

Anmäl dig till Självskrivet eller Skrivarsafari

Självskrivet arrangeras v.27 (3 – 7 juli 2017) och Skrivarsafari v.26 (26 – 30 juni 2017). I kursavgiften 4.850 kronor ingår kost och logi, måndag till fredag.

Läs mer och anmäl dig här:
Självskrivet >>
Skrivarsafari >>

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara